ASZTROLÓGIA
***
Copyright Kozmosz '2000
A Glahn-életkör IV.

A mundán életkör
Ez az előrejelzési mód a világ események befolyását vizsgálja az egyén életútjára. Eredetileg Glahn külön horoszkóp ábrát szerkeszt a bolygók mundán pozíziójáról. Valójában egyszerű módon a Kos 0° - tól elindulva a Bak Rák irányában haladva egy egy napforduló pontot tekintünk 25 éves ciklusnak, egy mundánház az az jegy 8 év, 4 hónap.
A mundánbolygók:
A mundánbolygókat a hagyományok szerinti módon értelmezzük, vagyis a jegyekban a bolygók ugyan úgy nyílvánulnak meg mint a horizont házakban, itt azonban a mundánház jellege válik fontossá.
A bolygók helyét a jegyekben a 0° - tól a mundánház kezdetétől számítva határozza meg és helyezi át ugyan olyan arányú távolságra a házcsúcstól a horizontházba.
Pl.: ha egy bolygó a Rák 15° - án található, azt berajzolja a IV. ik mundánház közepére függetlenül attól, hogy a ház terjedelme 20° - 50° mekkora.
 
Az égitestek tükörképei, ANTISCIÁK.
A tükürpontok azok a pontok, melyen a Nap a Rák vagy a Bak 0° áról az égi egyenlítő felé visszafordúl. A Rák és a Bak 0. ik fokán a legnagyobb a Nap távolsága az égi egyenlítőtől. A nyári napfoduló június 21. táján van, amikor a Nap a Rák 0 ik fokán áll, és a téli napforduló kb. december 21. én amikor a Nap a Bak 0. ik fokán áll.
A bolygók tükörpontját a Rák 0, vagy a Bak 0. ik fokától számítjuk és az adott fok és perc adattal a másik tükör tengelyre átvisszük.
Ha a direkció, vagy az égitestek tranzitjai áthaladnak a születési bolygó tükörpontján, akkor a születési bolygó, amelyhez a tökörpont tartozík aktíválódik.
Az eredmény a születési bólygótól függ, házbeli helyzetétől és fényszögeitől, melyet a születési bolygó a szülött horoszkópjában alkot. Sok olyan történés oka, amely nem volt nyilvánvalóan megállapítható ezzel a módszerrel magyarázható.
Ha pl.: egy születési bolygó a Kos 12. fokán áll akkor le kell vonni a 12 fokot a 30 ból / egy jegy maximáli kokszáma / és ennek a bolygónak a tükörpontja a Szűz 18. fokán lenne. Oppozíciós pontja a szűz 18. ik fokának a Halak 18. ik foka, amely szintén érintett volna.
Ha pl.: Jupiter a Bak 6°12' én állna, akkor a tökörpontja a Nyilas 23°48' lenne, ennek az oppozíciós pontja Ikrek 23°48' állna, akkór aktíválódna a Jupiter, azonban, ez a hatás elhanyagolhatóan gyenge.
Ezt a régi módszert Glahn népszerüsítette ismét, elterjesztette, és az antisciáknak fontos szerepet tulajdonított.
A Leggyakrabban az alaptükrözést alkalmazzák, amikor a Bak-Rák tengelyen tükröztetjük át a bolygókat, vagyis amilyen távolságra van egy bolygó a Bak-Rák 0. fokától olyan távolságra kerül, ettől a ponttól a másik irányba.
A tükörpontok megmutatják, hogy melyik sorsterületen vált ki másodlagos következményeket, vagy viselkedési reakciókat egy egy bolygó.
Pl.: a mars az első házban aktív, tevékeny, esetleg agresszív személy jelent, ha az antisciája a harmadik házba kerül, az aktivitás a cselekvés a közlés a beszéd az írás területén formálja a jellemet elsősorban.
Az esetleges agresszivitás a közvetlen környezetre, rokonokra hat leginkább. A legfontosabb tükröztetés mellett, számtalan más módszer, próbálkozás is elterjedt, így az MC-IC tengelyen való áttükröztetés az ugynevezett mundán antisciák. Ebben az esetben ugyan úgy járun el, mint a Bak-Rák tengely esetében.


Dr. Baktay Ervin /A csillagfejtés könyve/

Előző <<  I.  II.   III.   IV.