ASZTROLÓGIA
***
Copyright Kozmosz '2000
Spiritualizálódás avagy Neptunusz tranzitja az Aszcendensen
       
Neptunusz tranzitjai nagyon lassúak évtizedekig is érinthetnek egy születési házat és akár évekig is fényszögkapcsolatban lehetnek egy-egy radix bolygóval. Neptunusz kulcsszavai pozitívan: fantázia, ihletettség, költészet, képzelőerő, relaxáció, negatívan: zurzavar, összevisszaság, tévedés, ködösítés, szélsőségesség, fanatizmus, mentális változások, szorongás, neurózis, fóbiák, félelmek, pánik.

Amikor Neptunusz az Aszcendensünket érinti vagy az I.házunkon halad át, akkor erős transzcendens és vallásos érzület hathat át bennünket. Késztetést érezhetünk arra, hogy foglalkozni kezdjünk teológiai, orientalista témákkal, a jógával, buddhizmussal, filozófiával, asztrológiával, ezotériával, parapszichológiával. Természetesen mint mindig, ilyenkor is figyelembe kell venni a vele egyidőben zajló más tranzit hatásokat, meg az éves szolárrevolúciós képlet előrejelzéseit is, ám gyakran ez az időszak egy radikális vallásos hitbeli változást hoz a szülött életében. Számtalanszor megfigyelhető, hogy hit hu katolikusok, ezen bolygóáthaladás ideje alatt áttérnek a buddhista hitre, vagy emberek, akik eddig mérsékelt vallásosságról tettek tanúbizonyságot, hírtelen kolostorba vonulnak. Minden másnál a lélekkel kapcsolatos témákra legerősebb ilyenkor a fogékonyság.

Megnő a humanitárius és tág értelemben vett keresztényi, illetve karitatív áramlatok iránti érdeklődésünk, amelyek arra is késztethetnek, hogy aktívan részt vegyünk a rászorulók és szenvedők segítésében. Elképzelhető, hogy csatlakozunk valamilyen önkéntes egyesülethez, rendszeresen részt veszünk a Vörös Kereszt, a Caritas, vagy az UNICEF munkájában. Érzékenyekké válunk az öregek, az árvák, a magukra hagyott betegek, a hajléktalanok és a jogokkal nem rendelkező hontalanok irányába. Ilyenkor aktívan próbálunk segíteni és nem csak alamizsna, adományok útján tesszük ezt.

Az úgynevezett "vöröskeresztes" lelkület, amely mindannyiunkban eltérő mértékben megvan, és ami esetleg eddig bennünk szendergett, most hírtelen előtör és minket a lelkes segítségnyújtás irányába lök, ahol végre átélhetjük az egyetemes testvériség érzületét. Ezen planetáris hatás alatt végre megértjük, hogy az élet múló javai nem sokat nyújthatnak számunkra és nem csak a birtoklásért élünk.

Ez az időszak nemcsak konkrétan a betegápolói vagy segítőtevékenységi dolgokról szól, hanem tágabb értelemben vett spirituális ébredésünkről, ami nap mint nap foglalkoztat bennünket, és ami távol áll a hétköznapoktól. Fellelkesülhetünk asztrológusok, mágusok, jóga mesterek, megvilágosodott lekületuek, életmuvészek, bölcs és ihletett emberekkel történő rendszeres találkozásától. Késztetést érzünk arra, hogy ellazuljunk, kicsit elvonuljunk és az állandó éberségünket, mely túl sokáig volt munkában, kicsit kikapcsoljuk. Kialakul a jövőbe vetett bizalmunk, szeretetünk.

A tömegek különösen vonzanak minket és nagy a valószínusége ekkor, hogy politikai, szakszervezeti, környezetvédelmi vagy más mozgalmakhoz csatlakozzunk.

Amennyiben a tranzit diszharmónikus körülmények között jön létre, úgy szorongásoktól, fóbiáktól, félelmektől, és kisebb nagyobb neurózisoktól szenvedhetünk. Ha ezek a neurózisok endogén vagyis belső eredetuek, azaz nem egy nyilvánvaló problémából eredőek, akkor valószínuleg jó kimeneteluek lesznek. Ha azonban ezzel ellentétesen, valamilyen súlyos egzisztenciális probléma keltette neurózisról van szó, mint például egy hozzátartozó halála, vagy súlyos betegségünk, vagy súlyos gazdasági és munkaügyi krízishelyzetünk, akkor bizony nagy az esély a pszichózisba csúszásra. Ebben az esetben azonban a szülött radix képletében is kell találnunk erre utaló nyilvánvaló jeleket, vagy ezt az életszakaszt jelölő szolár képleteknek (mivel több évig tartó áthaladásról van szó) is mutatnia kell a megroppanást.

A legjobb esetben időszaki szorongásról és fóbiákról beszélhetünk. Veszélyes időszak lehet azonban a gyógyszerfüggőség kialakulására, vagy más méreganyagokat tartalmazó szerek rászokására, mint pl.: a kávé, a dohányzás, az alkohol, és a drogok. Nagyon sok fiatal lesz ebben az időszakban kábítószerfüggő.

Minden esetben azonban megfigyelhetjük értelmünk nagyfokú zavarodottságát, a határozatlan viselkedésmódot, folyamatos bizonytalankodást, a határozott irányvonalak hiányát. Veszélyek adódhatnak asztrológusok, mágusok, papok, fanatikus hívők vagy politikusok, mindenféle szélsőségesekkel, kábítószerfüggőkkel történő rendszeres találkozásokból.

Külsőleg hajlamosak vagyunk ilyenkor az elhízásra, a felfújódásra, akár a folyadék visszatartás útján is. Mindenféle burjánzás jellemezhet minket, akár értelmi-szellemi értelemben is. Túlzó viselkedésforma, szélsőséges megnyilvánulások és megváltozott öntudat jellemezhet bennünket.

Ciro Discepolo: Tranzitok és Szolárrevolúciók

Neptunusz 144 év alatt járja körbe a zodiákus valamennyi jegyét, ezért vannak emberek, akiknek életében sosem halad át a bolygó az Aszcendensen. Ám nagyon hasonló hatásokat élhet át a szülött amennyiben Napján, Holdján, Marsán vagy a születési uralkodóján halad át, vagy azokkal fényszög kapcsolatba lép.